dimecres, 10 de desembre del 2014

HOC EST UIUERE BIS, UITA POSSE PRIORE FRUI

   
 HOC EST UIUERE BIS, UITA POSSE PRIORE FRUI


- És viure dues vegades poder fruir dels records de la vida

Significat de la frase:

 Tenir records, és com tornar a viure aquells moments perquè els recordes...

Biografia de l'autor: 

Marcial (Marc Valeri Marcial): Va nèixer a Bílbilis en el si d'una família d'origen romà. L'any 64, va deixar la seva terra natal i va anar cap a Roma per acabar els seus estudis jurídics sota la protecció de Sèneca i Lucà. Amb el pas del temps va anar adquirint una posició cada vegada més elevada gràcies als seus protectors, encara que mai va arribar a fer-se del tot ric. Va rebre el nomenament d'oficial de l'exèrcit i una exempció fiscal com a pare de família nombrosa. 
A excepció d'una breu visita al nord d'Itàlia, realitzada l'any 87 dC, la major part de la seva vida la va passar a Roma i en les seves proximitats. 
Després de l'assassinat de Domicià (el 18 de setembre de 96 dC) renegà d'aquest i dedicà els seus elogis a Nerva, successor de Domicià. Nerva, ja vell qual accedí al tron, fou succeït el 98 dC Trajà, qui continuà rebent les lloances de Marcial.
Aquest mateix any, la situació a Roma es tornà incòmoda per al poeta, que decidí tornar a la seva ciutat natal. Un cop allí, visqué tranquil però enyorant la seva benvolguda Roma, en una petita vila que li regalà una rica admiradora seva. 
Va morir el 104 dC






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada