dilluns, 28 d’abril del 2014

Timgad

L'actual Timgad

Timgad (Thamugadi pels Romans) va ser una ciutat colonial romana del nord d'Àfrica, a uns 35 km de la ciutat de Batna, a l'Algèria actual. Les seves ruïnes es caracteritzen per ser un dels millors exemples conservats de ciutat romana amb planificació amb quadrícula utilitzat a les seves colònies, fins al punt de ser anomenat com "la Pompeia del nord d'Àfrica". Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1982.

Història

Traianus Glyptothek Munich 336.jpg
Bust de l'emperador Trajà
La ciutat fou fundada ex novo com a colònia militar per l'emperador Trajà al segle I dC. La intenció era que fos, en primer lloc, un bastió contra els berbers de la serralada de l'Aurès.
Originàriament, fou poblada en gran part per veterans militars que havien lluitat a les Guerres Partes, a qui es garantiren terres en compensació pels anys de servei.
En el segle V dC, la ciutat fou saquejada pels vàndals abans de caure en declivi. L'any 535, el general bizantí Solomó va dirigir una expedició militar per recuperar la ciutat, que va ser repobla com a centre cristià. Aquesta nova etapa va durar tot just un segle, quan va ser saquejada pels Berbers al segle VII i definitivament abandonada. D'aquesta manera, la ciutat va desaparèixer de la història fins al seu descobriment i excavació a l'any 1881.El fet que la ciutat no sigués reocupada després del segle VII, va fer possible el seu bon estat de conservació acual, juntament amb l'expansió del desert del Sàhara, que va sepultar la ciutat sota una capa de sorra d'un metre d'espessor, cobrint les estructures i la zona del voltant.

Característiques

Temple en el fòrum.

Situada en la interjecció de sis carreteres, la ciutat estava emmurallada però no fortificada. Va ser originalment dissenyada per a una població d'uns 15.000 habitants. El disseny en quadrícula és perfectament visible en el traçat de la ciutat, destacant el cardo i el decumanus. El cardo no travessa completament la ciutat, sinó que es creua amb el decumanus en un fòrum. En aquest fòrum, s'hi troba un temple capitolí dedicat a Júpiter, amb una mida similar a la del Panteó de Roma.

A l'oest del decumanus es troba un arc del triomf de 12 metres d'altura, conegut com l'arc de Timgad o l'arc de Trajà. L'estructura, que va ser restaurada parcialment el 1900, està feta de pedra sorrenca i consta de tres arcs flanquejats per columnes corínties, mesurant la central d'elles més de tres metres d'amplada.

Arc de Trajà.

Altres edificis de la ciutat són un teatre de 3.500 localitats, en molt bon estat i en el que encara avui en dia s'utilitza per a representacions teatrals, així com quatre termes, una biblioteca i una basílica.

Biblioteca.
___________________________________________________

Teatre.




Webgrafia:
http://es.wikipedia.org/wiki/Timgad
https://www.google.es/search?q=timgad&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=AXNeU6-4NIbI0wWR34DYBg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada