dimarts, 1 d’abril del 2014

Historia vero testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, nuntia vetustatis.

Cicero: Va ser un orador, polític i filòsof romà.
Es va familiaritzar a Roma amb els oradors Antoni i L.Crasto. Com aquests Mestres pertanyien a la noblesa senatorial va militar a les files conservadores.
Va iniciar a la vida públic com a advocat després de la guerra civil, més tard va ser elegit cònsol. Durant el seu consolat va denunciar i va eliminar una conjura de conspiració per part dels aristòcrates que pretenien posar fi a la República. Els enemics de Ciceró van aconseguir que el tribunal de la plebs carregués contra ell amb una llei per assassinar ciutadans romans i va haver d'exiliar-se al 58 aC. Després d'un any emigrat a Macedònia i que li confisquessin els béns, Pompeu el perdonà i va poder tornar sense cap mena de poder.
Al 44 aC Ciceró va tornar a la política i s'oposava amb totes les seves forces a Marc Antoni, deixeble de Cèsar. A finals de l'any 43 aC Marc Antoni va ordenar secretament la seva execució, Ciceró es va escapar amb diversos de la seva vila al Tusculum, embarcant a Antium, però per problemes del temps va ser obligat a desembarcar a Circeis on va anar fins a la seva vila a Formia. En aquest trajecte fou interceptat pels soldats de Marc Antoni que li van tallar el cap i les mans, que van ser enviats a Marc Antoni.















Frase:
La història és testimoni dels temps, llum de la veritat, vida de la memòria, missatgera del passat.

Vol dir que la historia es la mestra de la vida.


Webgrafia:
*Gran enciclopèdia Laurosse.
*http://ca.wikipedia.org/wiki/Cicer%C3%B3


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada