dijous, 3 de març del 2011

Les metamorfosis d'Ovidi - "El diluvi"

Ovidi va néixer a Sulmona el 20 de maig del 43 aC i va morir a Tomis l'any 17 dC. És un dels poetes més reconeguts en la literatura llatina. La seva poesia ha estat molt imitada i va tenir una gran influència en l'art i la literatura d'Europa, ja que oferia una èpica diferent de les que es feien en aquella èpca. La seva èpica es basava en una història cronològica des de la creació fins al seu propi dia, incorporant molts mites i llengendes sobre transformacions. Algunes de les obres més importants que va escriure són Amores, Heroides, Medicamina Faciei Femineae, Ars Amatoria i les Metamorfosis.

Les Metamorfosis és un poema escrit en 15 llibres que recullen 250 mites on es descriuen la creació i la història del món mitjançant la mitologia de Grècia i Roma. Va ser escrit entre els anys 2 i 8 aC, i encara continua sent una de les obres mitològiques més populars.



EL DILUVI

Júpiter, després de passar una temporada amb els humans i d'adonar-se com n'eren de cruels, volia destruir la humanitat, però com que els altres déus no van veure molt clara la proposta, va decidir que la tornaria a repoblar amb una altra generació d'humans.

Prometeu, el qual va ser castigat per Júpiter en una ocasió i que tenia el do de l'endevinació, va advertir al seu fill Deucalió. Aquest va construir una arca per a salvar-se juntament amb la seva dona Pirra, i al caure el primer llamp s'hi van embarcar. Durant nou dies i nou nits no va parar de ploure i tot va quedar destrossat. Finalment, al desè dia tot va tornar a la normalitat.

Deucalió i Pirra van anar a un temple a resar a Temis, la deessa de la justícia i els hi va dir que el que havien de fer per a repoblar la humanitat era tirar per damunt de les seves espatlles els ossos de les seves mares. Ells van trobar impossible fer això, i després d'estar pensant durant molta estona, es van adonar de que no es tractava de les seves pròpies mares, sinó que es tractava de les mares de tota la humanitat i de la Terra: les pedres.

Deucalió i Pirra van agafar totes les pedres que van poder i així va ser com tirant-les per damunt de les seves espatlles, va sorgir una nova generació d'humans a la Terra.

Tots nosaltres descendim de les pedres,que van llançar, per això som tan sòlids com elles i resisitim tan bé els cops del destí.






Informació sobre Ovidi i les Metamorfosis:

http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/litterae/ov_metamorphos.htm

http://ca.wikipedia.org/wiki/Les_Metamorfosis


Informació sobre les imatges:

-Primera imatge: Ovidi.

-Segona imatge: Gravat de Júpiter presentciant el diluvi per al llibre "Les Metamorfosis"(1640) per Johann Wilhelm Baur.

-Tercera imatge: Deucalió i Pirra de Giovanni Maria Bottalla. Museu Nacional de Belas Artes de Rio de Janeiro.


Helena A.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada